Ghid - GFI
(Ghidul Fotografului Incepator)

Inceputul intr-un anumit domeniu este intotdeauna greu, mai ales daca e vorba de fotografie si daca nu ai pe nimeni care sa te ajute. Totul incepe cu o multime de intrebari asupra unor setari care ti se par cu totul si cu totul extratereste. Ce-i cu expunerea ? Cu ce ma ajuta diafragma ? si alte intrebari in genul apar continuu pana reusesti sa te lamuresti. In acest ghid voi descrie cele mai elementare setari ale unui aparat de fotografiat, redand totodata principalele aspecte ale unei fotografii reusite.



Expunerea

Expunerea poate delimita o fotografie de o simpla poza si ii poate schimba in totalitate aspectul. In cazul in care detii un aparat de fotografiat D-SLR sau unul bridge si alegi sa fotografiezi pe modul manual, expunerea se realizeaza destul de usor insa compensarea acesteia poate imbunatatii semnificativ rezultatul. Astfel, in cazul in care fotografiezi subiecte pe care cade o lumina nu foarte puternica si alegi sa fotografiezi manual cel mai bine este sa urmaresti exponometrul aparatului care este reprezentat de o linie gradata, expunerea corecta fiind evidentiata de punctul "O". Daca rezultatul va fi unul bun, insa nu vei avea zone arse, pentru imbunatatirea acestuia este recomandata supraexpunerea usoara cu 1/3,2/3 trepte, obtinand o fotografie mult mai placuta.
Modul în care reglezi expunerea poate schimba si nivelul culorilor din fotografie, subexpunerea închizând toate noantele, supraexpunerea marindu-le saturatia acestora dar si contrastul. În cazul în care doresti sa subexpui intentionat o fotografie trebuie sa tii cont de zgomot, deoarece acesta se va accentua fiind direct proportional cu intensitatea luminii din cadru. Astfel, un cadru subexpus realizat la iso 200 va echivala cu iso 400 sau mai mult, acest lucru afectându-va fotografia.
Imaginea de mai jos prezinta trei moduri în care am expus o fotografie, cel corect fiind cel de la mijloc. De aici deducem faptul ca un timp de expunere scazut (1/40-60) va permite patrunderea luminii pe senzor mai mult decât unul ridicat (1/100), acesta fiind si principiul pe care functioneaza aparatul fotografic. Expunerea, analizata tehnic, reprezinta cât timp sta oglinda din fata senzorului ridicata definind astfel cantitatea de lumina ce patrunde pe senzorul aparatului de fotografiat.



Diafragma

Diafragma este prezenta în mecanismul obiectivului reusind a regla cantitatea de lumina ce patrunde în aparat. Astfel, la închiderea sau deschiderea acesteia lumina care va intra se va modifica, câmpul de profunzime realizând acelasi lucru. DOF-ul, depth of field (câmpul de pronfunzime) reprezinta zona de focus, zona în care subiectul este foarte clar distingându-se foarte bine de fundal. Cu cât diafragma este mai închisa cu atât câmpul de profunzime este mai mare, acest lucru fiind foarte folosit în special la fotografia de produs sau cea conceptuala.
Manipularea diafragmei poate oferi rezultate senzationale în fotografia dumneavoastra, contribuind la claritatea si intensitatea luminii în fotografia. La majoritatea obiectivelor pragul maxim de claritate, sharp, se afla undeva peste f/5.6 . Astfel, când realizati fotografii pe o lumina destul de puternica puteti tine cont de acest lucru deoarece rezultatul va fi îmbunatatit semnificativ. În momentul în care fotografiati peisaje e bine sa pastrati diafragma între f/11 si f/16 pentru a mari claritatea si contrastul fotografiei. Aveti grija însa la faptul ca daca închideti diafragma timpul de expunere va trebui marit deoarece lumina ce va patrunde pe senzor va fi în cantitate redusa.
În imaginea de mai jos veti vedea influenta diafragmei asupra câmpului de pronfunzime si modul în care poate schimba perspectiva fotografiei. De cele mai multe ori rezultatele cele mai interesante sunt definite de combinatii cât mai ciudate însa placute ale setarilor, si astfel orice limite pot fi depasite, nimic nefiind stabilit clar.



Senzitivitatea ISO

Senzitivitatea ISO reprezinta principala alternativa la fotografii reusite pe lumina slaba. Astfel, în cazul în care dispuneti de o lumina nu foarte placuta si aveti nevoie de un timp de expunere mai ridicat se recomanda marirea ISO-ului în asa fel încât sa puteti realiza fotografia însa sa evitati totusi zgomotul neplacut care va poate afecta rezultatul. Important este sa expuneti cât mai corect si zgomotul nu va fi deloc deranjant.
Evitati folosiera ISO-ului la valori foarte ridicate, mai ales cele creeate de aparat deoarece rezultatul va fi unul nesatisfacator, granulatia fiind extrem de evidenta. De aceea e bine sa alegeti ori folosirea blitului sau a unei alte surse de lumina ori marirea senzitivitatii doar pâna la un anumit punt. Granulatia aparuta la diferite valori ale ISO-ului face diferenta între o camera profesionala si una pentru amatori, criteriul acesta fiind unul destul de important.
În cazul în care ati ales folosirea unei valori medii (800 de exemplu) si rezultatul este unul placut încercati sa nu post-procesati foarte mult fotografia deoarece zgomotul va aparea încet, încet si se va intensifica foarte tare în momentul în care depasiti limita. În imaginea urmatoare puteti vedea impactul care îl are valoarea ridicata a ISO-ului asupra unei fotografii împreuna cu zgomotul generat de acesta. Imaginile prezinta un crop 100% centrat din fotografia initiala.



Balansul alb

Balansul alb reprezinta modul în care este perceputa culoarea alba în fotografie definind astfel toate tonurile de culori folosite în aceasta. Un balans alb realizat corect (White Balance) va transforma culorile prezente în fotografie în nuante cu adevarat speciale, însa si foarte reale. De multe ori este necesara o prezentare reala a subiectului fotografiat pentru a transmite mesajul mult mai corect.
Balansul alb corect se realizeaza manual, prin fotografierea unei hârtii albe pe care este transpusa sursa de lumina care va fi folosita. Aceasta fotografie se va face în urma setarii aparatului pentru balans manual, timpul de expunere folosit fiind cel indicat de exponometru. Odata obtinut balansul alb rezultatul va fi mult mai placut, însa nu neaparat si cel mai corect deoarece intensitatea luminii poate fi diferita în zona realizarii fotografiei hârtiei. Astfel, ajungând la post-procesarea fotografiei balansul se poate modifica destul de usor, mai ales daca faceti fotografia în „.raw” având acces la majoritatea setarilor aparatului.
În fotografiile de mai jos veti vedea diferenta între un balans al culorii albe realizat corect, si unul gresit (a doua fotografie). Cel gresit creeaza o impresie placuta însa nu va fi apreciat absolut deloc datorita transpunerii false a realitatii (lucru necesar uneleori).



Compozitia

Acum ca ai învatat în mare ce poate face aparatul tau de fotografiat si cum îl poti controla, am ajuns la momentul în care faci fotografia, moment în care imaginatia joaca cel mai important rol. Odata ce te aflii în fata subiectului este bine sa tii cont de majoritatea setarilor ce le poti realiza si sa fii atent la câteva reguli de compozitie care pot transforma total rezultatul.

  • Evita încadrarea orizontului la jumatatea fotografiei. Încadreaza-l la una sau doua treimi pentru a obtine o perspectiva cât mai placuta.
  • Evita centrarea subiectului deoarece fotografia se va concentra asupra unui singur punct.
  • În cazul în care realizezi fotografii cu modele este recomandat sa lasi mai mult spatiu în directia privirii.
  • Daca sunt prezente linii interesante, pot fi transformate în diagonale contribuind la dinamicitatea fotografiei.
  • Realizeaza fotografiile de la nivelul subiectului, rareori obtii un rezultat bun de sus sau de jos.
  • Evita încadrarea unor linii puternice în spatele subiectului, rezultatul nu va fi unul bun.
  • Încearca sa încadrezi fotografia într-un cadru natural, daca se iveste ocazia. (ferestre, tocuri, etc.)
  • Cauta culori placute si contraste sesizabile si combina-le cu mare atentie, poti obtine rezultate placute.
  • Fii creeativ ! Gaseste simetrii placute si încadreaza-le corespunzator, pentru a le evidentia.
  • Experimenteaza ! Cauta încadrari placute, culori si subiecte atractive si vei obtine rezultate bune!


  • Copyright 2016. CCC

    TOP